Sain suoraan poromieheltä tilattua poron ulkofilettä, niin päätinpä sitä kilon ottaa, kun hintakaan ei ollu paha. Välillä meinaa naudan filee alkaa kyllästyttämään, joten poro tuo hyvää vaihtelua siihen. Tää ruoka tehtiin eilen ja olin ehkä ekaa kertaa elämässäni 110% tyytyväinen kaikkeen. 

Valkosipulipyree

3 kokonaista valkosipulia

1 dl kermaa

1 rkl voita

1 tl suolaa (ohjeellinen)

--> Kuori valkosipulit ja keitä ne kolmeen kertaan pari minuuttia. Eli siis kiehuvassa vedessä 2min, uus kiehuva vesi, taas 2min jnejne. Helpottaa jos teet kahessa eri astiassa ni ei tartte aina oottaa uuen veen lämpeemistä. Kolmannella kerralla kaaja vesi pois, lisää kerma, kiehauta ja lopuksi lisää voi.  Mausta suolalla, aja sauvasekottimella sileeks, siivilöi kippoon ja that's it. Maistuu parhaimmalta vähän viileänä eli jääkaappiin pariks tunniks enne tarjoilua. Megahelppo, megahyvä. 

Parmankinkkuun kääritty tankoparsa

Miehän en parsakaalta syö, hyi en. Mutta tämäpä ei maistukaan siltä, ei sinne päinkään! Leiko tankoparsoista päädystä puumaiset osat pois ja siisti niitä muutenki. Nakkaa kiehuvaan suolaveteen 5 minuutiks ja nosta pois. Kieräytä parmankinkkuun 3 tankoparsaa ja paista öljyssä pannulla sen verran, että kinkku saa väriä. Ja katohan helekatti, ne onki jo valmiita. Ei voi mokata, eihän? Ei. 

Sinihomejuustokermaperunat

1 pussi Pirkka viipaleperunoita (pakaste)

100g Aura-juustoa

2 dl ruokakermaa

suolaa 

pippuria

(valkosipulia 2-3 kynttä jos himottaa...)

Kaikki sekasin vuokaan ja vuoka alatasolle uuniin tunniks 200 asteeseen. Voiko ohjeita enää lyhyemmin antaa?

Poron ulkofilee

200g filettä / ruokailija

suolaa

pippuria

Ota poro huoneenlämpöön vähintään tunti ennen ku alat hommiin. Poron filettä ei hirveästi tartte puhistella mun mielestä, mutta tee se jos siinä jotaki kalvoa on. Nakkaa pannulle vasta ku pannu on oikein kuuma, jos kylmälle pannulle heität ni alkaa valuttaan nestettä ulos ja eihän me sitä haluta? Eli siis kuuma pannu, voita ja nopeasti väri pintaan vaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja heitä uuniin 7-10 minuutiks. Lihamittari on tässä jees ja sisälämpötila sais olla joku 56 astetta jos haluaa punasen välistä. Sit vielä folioon 10-15 minuutiks vetäytyyn ettei leikatessa pamaha veri pitkin lautasta.


WP_000148-normal.jpg

Poron kaverina oli Blå Bandin punaviinikastike yhistelmällä 50% viiniä ja 50% vettä. Toimii aina =)

WP_000152-normal.jpg

S