Tuli käytyä eilen kaupassa ostamassa naudan sisäfilettä, kun oli 20€/kg tarjouksessa (vieläpä suomalaista!!!). Siitä siis sunnuntain ruoka tulikin. Ja oli hyvää, kuinka ollakaan.

Tarvittavat ainekset:

n. 200g naudan sisäfilettä / hlö

5-6 herkkusientä

1 punainen paprika

1-2 sipulia

1x pieni pullo puolikuivaa valkoviiniä (2-3dl)

1 dl punaviiniä

Blå Band -punaviinikastike

2 kpl Rosamunda-uuniperunaa / hlö

Creme Bonjour -sipulisekoitus

Paketti karkeaa merisuolaa


1) Kannattaa aloittaa tekeminen uuniperunoista, koska ne vievät eniten aikaa uunissa. Pese perunat hyvin ja pistele niitä haarukalla. Levitä paketti merisuolaa laakeaan astiaan ja aseta uuniperunat suolakerroksen päälle. 200 astetta ja perunoiden koosta riippuen 1-1.5h. Kuinka helppoa voi ollakaan? Perunoihin täytteeksi sopii hyvin Creme Bonjourin sipulisekoitus. WP_000105-normal.jpg

2) Pilko herkkusienet isohkoiksi paloiksi, paista niitä voissa tai öljyssä, laske levyn lämpötilaa hieman ja anna muhia kannen alla 5-10min. Sienistä irtoaa paljon nestettä, joten siksi nämä yksin ekana. Lisää seuraavaksi pilkottu sipuli, jossa palat saa myös olla kohtuullisen isoja. Tässä vaiheessa nosta lämpötila korkeammalle ja ala lisäilemään valkoviiniä vähitellen. Aina kun edellinen erä valkoviinistä on haihtunut, laita lisää. Seuraavaksi nakkaa sekaan paprikat ja lisää viiniä. Kiehauta paistosta valkoviinissä muutama minuutti kuitenkin niin, että paprika ei kerkeä mennä mössöksi, vaan sen rapea rakenne säilyy. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Tähän auttaa, kun maistelet koko ajan lusikalla. Tällöin ei tule liikaa / liian vähän viiniä ja muita mausteita =) . Itse olen sen verran juntti, etten viiniä juo, mutta paistokseen se sopii pirun hyvin. 

3) Leikkaa pihveistä reiluja paloja (3-4cm) poikkisyin ja anna olla huoneenlämmössä 1h ennen paistoa. Lämmitä paistinpannu kunnolla ja nakkaa vasta sitten liha pannulle. Muutoin fileestä alkaa tunkea lihasnestettä ulos ja se kuivuu. Paista nopeasti voissa tai öljyssä "pinnat kiinni", nosta pellille, mausta suolalla ja pippurilla ja laita uuniin 200 asteeseen. Anna olla uunissa noin 8-10 minuuttia ja laita folioon vetäytymään 10-15 minuutiksi niin pihvit ovat mediumeja. Toki lihamittari on tässä paras, sisälämpötila saisi olla 55-57 astetta ennen folioon menoa. Muista pitää pihvit foliossa ainakin sen 10min, muuten lihasnesteet valuvat leikatessa ulos ja pihvistä tulee taas kerran kuiva. 

4) Tee tällä välin kastike. Blå Bandin punaviinikastike on ihan loistava tuote. Olen joskus kokeillut tehdä itse punaviinikastiketta, mutta todennut sen olevan waste of money & time. Siksi siis: Laita jauhepussi kattilaan, laita 1dl vettä ja 1dl punaviiniä ja sekoita koko ajan. Lopuksi lisää nokare voita niin kastikkeesta tulee kiiltävä. Inhoan myös punaviiniä (yllätys?), mutta kastikkeeseen lisättynä se toimii!

Pihvin paistossa on varmaan satatuhatta eri koulukuntaa. Jotkut laittavat mausteet ennen paistoa, jotkut laittavat uunin 100 asteelle, jotkut sivelevät pihviä öljyllä yms yms. Olen kuitenkin todennut, että fileen paistossa 200 astetta on hyvä. Asia erikseen jos kysymys olisi paahtopaistista yms yms. Tältä ruoka nyt sitten näytti (pahoittelut, en jaksanu mitään vihreää alkaa laittamaan koristeeksi ja kamerakin on huono):

WP_000106-normal.jpg

Pidin omaa pihviä 7 minuuttia ja tuolta se näytti välistä. Omaan makuun täydellinen. Ja anteeksi rumasta kuvasta, kerkesin jo alkaa räpimään :D

WP_000109-normal.jpg

Tällasta tällä kertaa.

S